Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémia a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán

Több mint 130 pedagógus érkezett a határon túli magyar területekről, így Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról Békéscsabára, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógia Intézete által szervezett Kárpát-medencei nyári akadémiára.
Július 8-a és 11-re között, a négy nap során a szakemberek több előadáson vesznek részt, amelyeken szóba kerül a magyar nyelvű oktatás helyzete és annak lehetőségei; a magyarság erősítését segítő programok; a tehetséggondozás; valamint az, hogyan lehet segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket. Emellett kirándulások során eljutnak Szarvasra, Budapestre, az Országházba, Visegrádra, Esztergomba, Ópusztaszerre és Szegedre.

Köszöntő beszédében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere emlékeztetett, hogy közel száz éve a trianoni békediktátum miatt tízből három magyar határon kívülre került. Több eszközzel tesznek nemzet egyesítésért, ezek egyike lehet a mostani, több országból érkező, ám egy nyelvet beszélő pedagógusoknak szóló akadémia. Beszélt arról, hogy a kormány a Modern Városok Program keretében több mint 80 milliárd forintnyi fejlesztéssel segíti Békéscsabát, a projektek a megfelelő ütemben haladnak, és a békéscsabai főiskola fejlesztése is napirenden van.
Szintén köszöntötte az akadémia résztvevőit dr. Vincze Gábor, a Gál Ferenc Főiskola gazdasági karának dékánja, aki lapunk kérdésére fontosnak nevezte, hogy minél szélesebb körben tegyék ismertté, minél szélesebb körben népszerűsítsék Békéscsabát és az itt elérhető képzéseket – erre remek lehetőséget biztosít a mostani rendezvény is. Elmondta, a fejlesztések révén modern körülményeket teremtenek a hallgatóknak, akik száma a jövőben a jelenlegi sokszorosára nőhet, ha beindítják a tervezett új képzéseket.
Emlékeztetett: annak idején Békés megyében először Békéscsabán volt pedagógusképzés, ami aztán átkerült Szarvasra. A távlati elképzelések között szerepel, hogy a megyeszékhelyen visszatérjenek a gyökerekhez, és hogy újra beindítsák a városban a pedagógusképzést. Hangsúlyozta: ha megfelelő képzéseket nyújtanak Békéscsabán, akkor nem lesz miért elmennie Békés megyéből a fiataloknak, a szakemberek pedig itthon maradnak. Úgy véli, a Modern Városok Program révén megvalósíthatók a tervezett fejlesztések.

Fotók: Imre György
Forrás: www.beol.hu

Szervezeti egység: 
Gazdasági Kar
Kategória: 
Hírek