Beszélgetés a Szlovák Köztársaság Főkonzulátusán, Békéscsabán

Feltehetően a magyar-szlovák kapcsolatok iránt érdeklődő személyiségek előtt már ismert tény, hogy 2019. január 1-től új főkonzul érkezett a Derkovits sor 7. szám alatt lévő, szépen felújított kúriába.
2019. február elején a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kara (GFF) képviseletében dr. Micheller Magdolna főiskolai tanár, professor emerita, és Pecsenya Edit, a Szlovák Gimnázium igazgatója kíséretével bemutatkozó, kapcsolatfelvevő látogatást tett a Főkonzulátuson.
Az új főkonzul úr, Emil Kuchár, nagykövet, szívélyes derűvel, érdeklődéssel fogadta a bejelentkezett vendégeket.
Hamarosan kiderült, hogy a nagyköveti rangban lévő főkonzul úr Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte egyetemi tanulmányait. Hosszú pályafutása során volt nagykövet Helsinkiben, országa diplomata képviselője Strassbourgban, Brüsszelben. Az uniós munka során különösen arra törekedett, hogy az 1993-ban önálló országgá váló hazája, Szlovákia hírnevét öregbítse. E megbízatásai mellett tanít, vizsgáztat a besztercebányai (Banska Bystrica) Bél Mátyás Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok karán. Tantárgyát Szlovákia külpolitikája címmel hirdeti, amit a hallgatók nagy érdeklődéssel követnek.
A nevezett egyetem Közgazdasági Karával a GFF Gazdasági Karának is több éves szakmai kapcsolata van.  Nemcsak oktatói, hanem hallgatói cserék is zajlanak a szakmai tudományos munka terén.
Micheller Magdolna tanárnő megkérdezte a főkonzul urat, hogy ilyen előélet után szívesen jött-e Békéscsabára? A válasz igenlő volt, hozzátéve azt is, hogy Békés megyében 300 éve jelentős számú szlovák származású család él. Itt működik az Országos Szlovák Kutatóintézet, szlovák óvoda, iskola, gimnázium és kollégium, ahol több száz kisebb és nagyobb diák szlovák nyelven játszik, tanul, okosodik. E tevékenységet közelebbről is szeretné Emil Kuchár úr megismerni.
Érdeklődéssel hallgatta a GFF Gazdasági Karának képzéséről elhangzottakat is, s ugyanakkor jó szívvel fogadta a 2019 áprilisára tervezett főiskolai konferenciára szóló meghívást, melynek témája – a tervek szerint – a felsőoktatás múltja és jelene Békés megyében, s kiemelten Békéscsabán.
A vizit végén a vendégek még megcsodálták a hangulatos habán fehér-kék kerámiákat. Kézfogásaik azt erősítették meg, a szakmai, tudományos együttműködést mindkét fél fontosnak ítéli.

Szervezeti egység: 
Gazdasági Kar
Kategória: 
Hírek